Dziwny dźwięk przy wciskaniu sprzęgła, trzęsie przy ruszaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KarolS90
    • 2025

Zamieszczone przez kw76
    pewnie będę żyła
    Nie może być inaczej :!: Będzie lepiej - tego się trzymajmy
    Zdrówka :!:
  • KarolS90
    Classic
    • 2015
    • 1

Witam na forum,

Od prau dni mam dziwne objawy w swojej Octavii, mianowicie:

- Gdy auto jest na postoju, nie wrzucony żaden bieg przy wciskaniu sprzęgła(przy pewnym zakresie wciśnięcia) słyszalny jest dźwięk jakby tarcia
    Nagrałem film, dźwięki są nieco zniekształcone:
    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

- Gdy ruszam z miejsca auto mocno się trzęsie, żeby przestało musze mocno dodać gazu. Objaw ten jest widoczny głównie przy ruszaniu.
    Też jest film i również dźwięki nieco zniekształcone:
    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Co to wg Was może być i jaki będzie ewentualny koszt wymiany?
    Auto: Skoda Octavia I, Elegance
    Silnik: 1.9TDI ASV 110KM MY01
    Przebieg: 210000 km

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

KarolS90, trudno wróżyć z fusów, może być jakiś element padnięty w sprzęgle, a być może mówi papa cały dwumas. Rozebrać trzeba i ocenić. W każdym razie wesoło to nie brzmi.
      Koszta pewnie od paru stówek do tysiaka dwieście (w wypadku dwumasy)

Komentarz

• Mataxaa
        Classic
        • 2015
        • 39

Też obawiam się, że powoli kończy się 2mas...

Komentarz

• greemtroll
          Classic
          • 2009
          • 32

Karol masz padniętą dwumasę. Jeśli już masz kupować, to nie szukaj Sachsa, tylko bierz Luka. Na alledrogo są ok. 1100-1200 zł. Sachsa odradzam, bo nowy ma takie luzy, jakby się rozlatywał i nie ustąpi to po zamontowaniu i pojeżdżeniu. Reklamowałem Sachsa, bo nowy zestaw po przejechaniu 1000km tak się tłukł, jak cholera - stara dwumasa (fabryczna luka) była cichutka, tylko tarcza się już skończyła Jak dzwoniłem do Sachsa, to mówili, że producent nałożył na nich obowiązek, żeby dwumasy na I montaż miały określony jakiś tam luz, a te na II montaż muszą mieć już dwukrotnie większy luz - i to bardzo dobrze widać i w rękach i po założeniu. Jeszcze półtora roku temu jak zakładałem Sachsy, to były dobre, ale od końca tamtego roku, to jest totalny bubel za mega kasę. Sprzęgło mi wymienili na nowe, "w ramach dobrej współpracy, pomimo że u nich w testach wszystko jest w porządku", ale w międzyczasie kupiłem Luka, bo ponad miesiąc bez samochodu, to tragedia, a tamten zestaw sprzedałem. Przynajmniej cisza i spokój.
          Nie ma to jak stary poczciwy, ekonomiczny i pancerny TDI na VP37. Precz z PD i CR !!!

Komentarz

Pracuję...